Over mij

Wie ben ik

Als geboren creatieve duizendpoot met een 6e zintuig, heb ik me in de loop der jaren gespecialiseerd in kunst en muziek. Via kunst breng ik de taal van de natuur en de helende werking van kleur tot expressie en die vreugde van scheppend bezig zijn, vind ik ook in de muziek, evenals de verbindende en verdiepende aspecten daarvan. Ik breng deze dan ook graag over aan kinderen, jongeren en volwassenen in de vorm van creatief/spirituele en -muzikale workshops, consulten en werk in opdracht. Kijk voor mijn aanbod op www.tarotconsult en www.annebethelfrink.nl

De Flowerdrum

Zittend in de tuin en herstellende van een zware operatie, begon ik op een mooie septemberochtend in 2010 met het beschilderen van drie grote geitenvellen. Met olieverf schilderde ik een braam, kamperfoelie en paardenbloem. Vervolgens lagen deze vellen 10 jaar in de kast! Totdat… ik op het idee kwam ze maar eens op te spannen! Het resultaat was te gek en de de Flowerdrum was geboren! Doordat de vellen opgespannen zijn, valt het licht er mooi door en ze klinken ook nog eens als een drum.

Met de Flowerdrum komen mijn passies samen: liefde voor de natuur, schilderen, percussie en ambacht en wat ook niet onbelangrijk is, het is een uniek produkt , vaak gemaakt van hergebruikt, duurzaam materiaal.

Kunst

De schoonheid en de harmonie van de natuur inspireren me eigenlijk altijd. Bloemen inspireren me daarin wel in het bijzonder, ze roepen me met hun etherische schoonheid op hun ziel vast te leggen, ze leren me iets over hun wezen. Maar ook vogels en dieren schilder ik graag vanuit datzelfde oogpunt. Mijn intentie is simpel: mensen laten genieten van schoonheid en liefde via mijn kunst.

Een ( buiten)muurschildering met wilde bloemen.

Ritme

De liefde voor het bespelen van het West-Afrikaanse percussie-instrument, de djembé, begon in 2003, toen ik in contact kwam met Martin Bernhard van Fola percussie. Na lessen op de djembé en dounouns (bastrommels), ben ik hem gaan assisteren tijdens workshops door het hele land. Onze samenwerking bleek een succesformule! Honderden bedrijven, instellingen, scholen, particulieren enz. hebben al onder onze leiding veel plezier beleefd aan het leren spelen op de djembé. www.foladjembe.nl

Naast het assisteren volg(de) ik geregeld lessen en stages in binnen- en buitenland door inspirerende leraren, zoals meesterdrummer Babara Bangoura.

In actie tijdens een workshop djembé.

Samenwerking

Martin is behalve muzikant, ook een ervaren ambachtsman, die zelf sinds de jaren ’90, djembé’s maakt, repareert, verhuurt en verkoopt. Naast ons raakvlak in de muziek delen we ook een creatieve visie en samenwerking: op een eenvoudige manier iets maken wat er mooi uitziet, kwaliteit heeft en het liefst functioneel is. Zo beschilderde ik van een serie drums het houtsnijwerk en gebruik ik de oude vellen die van trommels af komen voor het project ‘Krachtdier’, waarin kinderen tijdens een geleide visualisatie hun ‘krachtdier’ ontmoeten en deze op een opgespannen vel schilderen.

Project ‘Krachtdier’

Ambacht

Ik werk graag met natuurlijke materialen en heb een liefde voor ambacht. Ik herinner me nog goed de geur van vers geschaafd hout in de werkplaats van mijn vader en de fascinatie dat je van hout iets moois kan maken, zoals een stoel of tafel. Tijdens mijn stage bij kunstsmid Willem Jonkers in Deventer, toen ik de opleiding ‘Vrije Kunst’ aan de kunstacademie in Arnhem volgde, stroomde mijn bloed ook sneller: het geluid van de smidshamer, de geur van kolen op het vuur, het chemische proces van het ijzer smeden als het heet is… Ware magie! Hier werd mijn innerlijk vuur aangewakkerd!

Het creatieve proces van de Flowerdrum

De meeste vellen voor de Flowerdrum zijn hergebruikt en komen van trommels af. Dit zijn geitenvellen, evenals de ijzeren ringen van de djembé, die ik gebruik om het vel op te spannen. Soms gebruik ik ook andere huiden, zoals hert, rendier of koe.

Nadat de natte huid op de ring of het frame gespannen is, moet deze eerst drogen, voordat ze beschilderd wordt. Ik laat me graag inspireren door de bloemen en planten van het seizoen en teken ze het liefst ‘live’ na, omdat je dan echt contact maakt met de ziel van een bloem of plant, maar het kan ook via een foto (bijvoorbeeld als je je favoriete huisdier op een drum wilt hebben of een specifieke afbeelding). Meestal zet ik eerst de tekening op met potlood en daarna beschilder ik hem met olieverf. Olieverf heeft een diepe kleurintensiteit en wordt hard, het duurt even voordat de olieverf echt droog is.

Een drum in afstemming laten maken

Behalve het in opdracht werken, is het ook mogelijk om een Flowerdrum in afstemming te laten maken. Ik ontvang de bloem (of dier) die passend/behulpzaam/ondersteunend voor je is via helderhorend/helderziendheid.

Neem gerust contact met me op voor meer informatie.